2013.12.17.
00:11

Írta: szavazatszemlélő

Egyetért a Kúriával?

A Kúria meghozta jogegységi határozatát a devizahiteles szerződések ügyében.

Hét kérdésből hatban hoztak most döntést :

1. Mivel az adós a kedvezőbb kamat miatt vette fel a devizahitelt, ezért neki kell viselni az árfolyamváltozás hatásait.

2. Nem színlelt szerződés, nem ütközik jó erkölcsbe, nem uzsoraszerződés és az árfolyamkockázat nem ütközik jogszabályba.

3. A bank köteles tájékoztatni az árfolyamváltozás és ezáltal a törlesztőrészlet változás lehetőségéről.

4. A bíróságoknak alapvetően a szerződés érvényben tartására kell törekedniük, amennyiben kiküszöbölhető az érvénytelenség oka.

5. Amennyiben csak a szerződés valamely pontja érvénytelen, az nem jelenti automatikusan az egész szerződés érvénytelenségét.

6. Az egyoldalú szerződésmódosítás kérdéséről most nem döntött a Kúria, előbb megvárják az Európai Bíróság döntését. (ez kb. februárra várható)

7. A bírói szerződésmódosítások egyediek, nem alkalmasak a tömeges szerződésmódosításra.

Wellmann György, a polgári kollégium elnöke elmondta, hogy a bírák átérzik az adósok nehéz helyzetét, de csak a törvények figyelembevételével hozhatták meg a döntést.

Azóta az összes parlamenti párt megszólalt az ügyben többségük nemtetszésének adva hangot. Rogán Antal szerint a Kúria a bankok oldalára állt.

A kérdés adott.

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel Kúria

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszavazo.blog.hu/api/trackback/id/tr825695824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása